Kategoriarkiv: Vilde planter

Brændenælder bliver fremtids-food

Brændenælde til kartoffelfad

Brændenældens potentiale

Brændenælde vokser vild og hvordan den kan blive fremtids-food skal forklares fra fortiden.  Alt har været vildt engang – også hvede, majs og ris, der i dag optager langt de fleste hektar dyrkede marker. Det gav god mening at kultivere og effektivisere dyrkningen af netop hvede, majs og ris. Fordi det gav masser af energi til den hurtigt voksende verdens befolkning.  Ingen kunne dengang forudse konsekvensen af den ensidige kost på mikronæringsniveau.

Netop mikronæringsstoffer er brændenælde sprængfyldt med, derfor kan jeg få øje på mange oversete værdier hos brændenælden. Den har et stort potentiale i vores intelligente civilisation.

Fremtiden med Brændenælde

Havde det været brændenælden, der var blevet satset på. Så havde lægen udskrevet helbredende klæder, vævet på brændenælder, der øgede blodcirkulationen eller langsomt frigav histamin og serotonin til optagelse gennem huden. På apoteket kunne du købe en tube brændenælde plaster, som kunne lægge sig som en lægende hinde over sår.

Ingen kvinder i Danmark ville lide af jernmangel, fordi alle konsumerede, brændeflakes, choko-nældebarer og selvnedbrydeligt nældetyggegummi. Alt sammen købt på abonnement hos ”Brænd Igennem” – året julegaven fra manden – hvert år. Kun kvinderne viste, at der i bonus altid var essens af brændenælderod til injektion i mandens steak, så prostatasundheden også forblev i balance.

Foråret ville altid byde på brændenælde-festugen, hvor alle restauranter kun havde brændenælde-menuer, det hele foregik naturligvis med støtte fra sundhedsstyrelsen, cost benefit analyser havde nemlig vist, at maden kunne serveres gratis; alle fik udrenset vinterens stillesiddende giftophobning og fik ny energi til forårets komme.

Der ville være tradition for at give nybagte mødre brændenældekager med et ønske om held og lykke med amningen.

Når vi kørte gennem det ganske danske land, ville vi se grønne marker, der blev høstet i forskellige intervaller. En del blev transporteret til fødevare, tekstil og medicinalindustrien, en del kom til skønhedsindustrien, hvor særligt frøene blev brugt til olier, der sikrede nem og effektiv hårfjerning. Tilbage på markerne stod grønne baller, af rene vitaminbomber til dyrene, især høns, som ved lov skulle have adgang til brændenælder.

Vi ved alle at brændenælden ikke er til at udrydde, nu håber jeg du vil glæde dig over netop det faktum, så tag ud og pluk og spis og mærk vitaliteten vokse.

Måske du gerne vil vide mere om hvad brændenælden indeholder, så kan du læse mere på Fakta om brændenælden

Gåsefødder i din vildt sunde hverdag

Din vilde hverdag  med gåsefødder

Fantastisk at vi i Danmark bare hente mad ude i naturen. Jeg har skrevet en artikel i Helse om Gåsefoden og jeg har lavet et indlæg her på bloggen om gåsefødder som konsumvarer, men DU behøver ikke vente på at der er gåsefødder på hylderne i Rema.

Bring vildskab ind i DIN hverdag nu, tag ud Under Åben himmel, få rørt luftmusklerne, få lease for sjælen og saml din egen sunde superfood lige i dit nærmiljø.

Vitale vitaminer masser af protein i gåsefod

Ingen gåsefødder er giftige. De vilde danske gåsefødder er også glutenfri og indeholder meget protein, omega 3, jern og kalk (og andre gode vitaminer og mineraler) – som alt vildt afhængig af art og voksested. Tag en naturvejleder med på din første gåsefodsjagt. Så kan du også få viden om mælderne. En mælde er en anden super sund plante i samme familie, men af en anden slægt. Når du har jagttegnet, kan du selv slå dig løs, du vil se gåsefødderne overalt, også i din egen have og sæsonen er lang.

Gåsefod har en lang g varieret høstsæson

Sæsonen starter med de små spæde skud fra sidst i april, som smager af friske ærter, lige til salatskålen. Herefter kommer sæsonen for de små bløde stængler, spis dem som mini asparges. Så kommer bladhøsttiden, hvor bladene bruges som spinat. Hen i juli begynder chips sæsonen, hvor topskud ristes i ovnen som snack og til sidst kommer så frøhøsten. Der er så mange anvendelsesmuligheder for gåsefødderne i køkkenet. OBS bladene indeholder oxalsyre som spinat. Vigtigst: Du bliver skipperskræk stærk, når du spiser dem – det kan du roligt fortælle ungerne.

Vi ses Under Åben Himmel

Lea Neuberg

Pist.. Gåsefødder kan minimere I-landenes livsstilssygdomme og forbedre U-landende levevilkår, fordi de mætter mange munde

På bloggen vadehavets appetizers har jeg skrevet om vadehavets gåsefødder.

Gåsefødder som konsumvarer

Gåsefødder som konsumvarer

Konsumvarer som vi kender idag, er jo egentlig bare  forædlede vildeplanter vi har kultiveret og dyrket i store mængder. Jeg har leget med tanken om, hvordan danmark ville se ud, hvis gåsefødder var konsumvarer.  Samtidig med at gåsefødderne blev anerkendt for de fantastiske sunde nærigindhold.

En fremtid med Gåsefødder

Havde vi nu udvidet og nuanceret vores brug af gåsefødder efter Grauballemandens død. Så havde det ikke været import af Quinoa til hylderne i danske butikker, men eksport af Album.

Danske landmænd havde ikke eksperimenteret med Quinoa, men i stedet forsket i at dyrke danske album eller andre danske vilde arter. Forestil dig vi havde eksporteret gåsefødder som konsumvarer i stedet for svin.  Netop fordi danske landmænd havde knækket koden på, hvordan man dyrker gåsefødder med et proteinindhold på 22 %. Vi havde i Danmark viden og teknologi til at dyrke forskellige arter afhængigt af, om formålet var bladgrønt, stængler, topskud eller frø.

Danmark førende på viden om gåsefødder

Vi havde bidraget betragteligt til et mindsket behov for kød på verdensplan, fordi vi solgte såsæd til amerikanerne og know how til produktion af grønne gooseburgers.

Alle med glutenallergi fik lækkert brød bagt på hvidmel. Ingen salatsnedker med respekt for sig selv, havde mindre end 100 opskrifter på salater med gåsefødder i alle farver.

Der blev brugt så meget gåsefod i fødevareproduktionen at antallet af danskere med type 2 diabetes og hjertekarsygdomme faldt, fordi gåsefødderne sænkede kolesteroltallet og stabiliserede blodsukkeret. Så ud over at være det lykkeligste land overhalede danskerne pludselig de andre nordiske lande i gennemsnitlig levealder.

Lykkelandet med den høje gennemsnitlige levealder

I det lykkelige land, kunne man hver forår se mennesker med rumpen i vejret i deres haver, hvor de gentagne gange spiste direkte af det ukrudt de lugede væk. Hvert år fejrede danskerne de fantastiske planter, man kaldte dagen Grauballemavens genopdagelse. Der var på denne nationale fest dag gratis footchips til alle deltager af det gakkede gåsegangs løb. Årets smagsvariant blev kåret, en eftertragtet pris blandt landmænd. På landsdækkende TV dystede danskerne om at finde nye vilde arter og vinderne fik et par hippe, men dyre, Shagreen bukser af skind bearbejdet med gåsefodsfrø, det lignede ægte slangeskind. Det hele blev afholdt for overskuddet på BNP, et resultat af reducerede sygehusudgifter.

Gåsefødder som konsumvarer
Gåsefødder og andet vildt Klar til frokost på Søndernæsgård efter en dag Under Åben Himmel

Gåsefod

Sydamerikansk, sundhedsanprist superfood eller dansk glemt gåsefod

Quinoa – Næ, jeg snupper en dansk Chenopodium

I mit vilde liv er den mest overraskende opdagelse gåsefødderne, den hvidmelede gåsefod hedder Chenopodium album. Der findes en enorm variation af Chenopodium verden over, herunder Chenopodium quinoa, som altså ikke er dansk. Dog er vi i Danmark begyndt at dyrke quinoa, men der findes masser af danske gåsefødder ude i den vilde danske natur. Alle danske haveejere kender også gåsefødderne, dog under en anden fællesbetegnelse; bredbladet ukrudt.

Gåsefod, værdi og familie

Deres værdi og anvendelsesmuligheder er glemt, selvom de var en del af grauballemandens sidste måltid. Om det var den Hvidmelde gåsefod, Stolt Henriks gåsefod eller en nu uddød gåsefod ved ingen. Det kræver absolut vild nørde viden at holde helt styr på ordner, familier slægter og arter både i teorien og ude Under Åben Himmel. Alle arter af gåsefødder er i salturtfamilien – troede vi, indtil for nylig, hvor planteriget også er begyndt, at bestå af sammenbragte familier og salturtefamilien er nu en underfamilie i amarant familien. Vi mennesker får hele tiden ny viden om planteriget, når vi bliver nysgerrige på det. Vi er netop blevet nysgerrige på gåsefoden quinoa, fordi den er glutenfri, proteinrig og indeholder store mængder omega 3 – lige sådan et produkt verden mangler.

Gåsefod på grill
Gåsefødder
Ynglings gåsefod

Ét af højdepunkterne i gåsefods sæsonen ukrudsbacon, som min søster kalder det. Hun er helt vild med det. Men faktisk har jeg ikke mødt nogen, der ikke bryder sig om gåsefødder som chips. Også ungdommen er vilde med dem, og det ved jeg med sikkerhed. For en sød pige på 13 år, gik lige hjem og samlede gåsefødder, som hun lavede chips af og straks lagde hun det på Facebook – tak for det Daniella, det var virkelig motiverende at begejstre dig med gåsefodships.

Vi ses Under Åben Himmel

Lea Neuberg

Pist.. Gåsefødder kan minimere I-landenes livsstilssygdomme og forbedre U-landende levevilkår, fordi de mætter mange munde

Klik her og  læs om vadehavets gåsefødder

Brændenælder

Brændenælden – World Wide Weed

Brændenælder er varieret værdsat, altid anvendt, ganske genkendlige og utrolig udbredt – du skal ikke søge længe for at finde det grønne guld.

Begejstret beskrevet af tjekkerne, indianerne, vikingerne i Island og den tyske Hildegard af Bingen helt tilbage i 1200-tallet. Googler du brændenælder mødes du også af begejstrede anprisninger og et utal af anvendelses muligheder

I den del af mit liv, der er vildt, er brændenælder da også det mest fantastiske syn i marts måned. De bebuder en afslutning på en periode med judasøre og kocleare som primær kilde til vilde vitaminer fra landjorden.

Brændenælder allemandseje i Danmark

Nu vokser nælderne vildt i hele Danmark, så spring ud i det vilde liv. Du får fantastiske mikronæringsstoffer, samtidig giver dit autonome nervesystem et boost.  Det er den interaktion du opnår med naturen, når du er ude at samle planter, som virker restituerende for din krop og dit mentale velvære.

SÅ pluk og spis så mange brændenælder som mulig her i det tidlige forår. Spis så mange du kan frisk, put dem i dine smoothies, hak dem i smørret, lav pesto. Når du ikke magter flere friske brændenælder så tilsæt dem i æggepandekagen, i frikadeller, i din sovs i stedet for persille. Spis dem stuvet, som suppe, i bollerne, i rugbrødet, i havregrøden, i kiks, i frisk rullet pasta, smid dem ned i gryden til risen. Derudover kan du med fordel lave urtesalt eller tørre en stak på eftervarmen i oven. Brug det som grønt drys på æggemadder eller som tilsætning i gryderetter, supper, bagværk mm.

Essensen er at brændenælder fremmer sundheden i både krop og sjæl. Det er en fantastik aktivitet sammen med børnene og et par handsker klare nemt plantes mindre venlige side.

Jeg kan kun anbefale alle at gøre en del af deres liv vildt og indtage en smule af naturen, om muligt hver dag.

Brændenælde- salt er godt til alle håndmaddere

 

Du kan læse min artikel om brændenælder i Helse fra marts 2017

 

Fakta om brændenælder

Fakta:

Den er oprindelig hjemmehørende i Europa, Asien, Nord Afrika, Nordvest Amerika, men importeret til andre egne.

Historisk anprist som materiale til tøj, som medicin, mad, virksomt som både gødning og ukrudtsbekæmpelse, samt fodertilskud.

 

Fakta om vigtigste indholdstoffer:

Vitaminer: Beta-karoten, C-vitamin, K1-vitamin, B-vitaminer

Mineraler: silicium (kisel), jern, kalium, natrium,

Neurotransmittere (som aminer):: Histamin, acetylkolin og serotonin.

Derudover: Klorofyl og Flanovider

Roden indeholder: Sitosteroler og lektiner

Fakta om brændenælder – du måske ikke viste:

Frøene er nødder

Blomsterne er karakteriseret som særbo, dvs. de er hankønede eller hunkønede

Praktisk viden

Hvis du bliver ved at klippe dine nælder ned, kan du plukke friske skud helt til efteråret

Pluk ALDRIG brændenælder ud til trafikeret vej

SMAGEN af brændenælder

Brændenælder giver en fantastisk dyb smag til maden og røget brændenældesalt er det ultimative, hvis du skal lave en god barbecue-sauce.

 

Øje på det vilde

Opdagelsen

Det vilde opdagede jeg i mit forsøg på at kultivere til biodiversitetens fordel. Min køkkenhave skulle bestå af en stor mangfoldighed af planter, så da ukrudtet begyndte at gro på række, måtte jeg efterstudere frøposen og opdagde da at jeg havde sået mælkebøtter, som jeg havde hjemkøbt fra et tysk biodynamisk frøfirma. Derefter opdagede jeg, at den plante jeg havde sået i begejstring over dens indhold af omega 3 og dens tidlige vækstsæson, også voksede vildt i hegnet ind mod køkkenhaven – det var vinterportulak, en ganske smuk plante, som jeg nu ynder at samle i det tidlige forår.

Men i foråret er der masser af andre planter end Protulak du kan samle i naturen her er et lille udpluk:

Andre nemme vilde planter du kan plukke i naturen i marts

Skvalderkål – her er ristede rødder min favorit

Mælkebøtteblade – hvis du lægger en plade over, så bladene vokser i mørke er de mindre bitre

Martsvioler og Bellis – SÅ fine til pynt

Ramsløg – Kend dem på duften

Syre – Bringer friske strejf i din salat og får mundvandet til at løbe

Løgkarse – Go på en æggemad og lækker skarp i salatskålen

 

Gåsefødder til alle i 2017

Lille sød gåsefod, lige til salatskålen, hvor den bidrager med smagen af frisk ært.

Vilde planter er fortidens oversete mad og fremtidens mulige hyldevare – afhængig af teknologi, viden og overbevisning.

Uanset har jeg overfor mange mennesker proklameret at 2017 bliver året, hvor jeg vil inspirer danskernes og berige alle med viden om gåsefødder – hvidmelet gåsefod eller melde, som den ofte kaldes i hverdagssprog.

Alle skal lære gåsefødderne at kende

Det vil jeg, fordi planten er helt fantastisk, der er masser af protein og jern i planten, den kan måle sig både med kål og spinat. Og her kommer så en lille tilståelse overfor min familie, som dagligt udsættes for mine vilde hverdagseksperimenter – og nogle gange efterlyser lidt mere almindelig mad. Jeg bruger altid kun hvidmelet gåsefod, når vi får laks med stuvet “spinat”. Det har ingen opdaget, for smagen er faktisk bare meget mere kraftig. Derfor kommer jeg heller ikke særlig meget salt i, hvis jeg overhovedet tilsætter salt.

Gåsefødder smager som spinat

Så her i huset får vi laks og gåsefødder, det kunne sagtens blive en helt almindelig hverdagsret i Danmark. For gåsefødderne vokser overalt, du luger masser af gåsefødder væk fra haven i foråret. Jeg går faktisk bare og spiser af dem direkte fra haven. De smager lidt af ærteskud – hvis først du opdager det, så går du sikkert også og spiser medens du luger i haven. Senere, når du opdager alle de andre lækre retter gåsefødderne kan udvikle sig til, så lader du nok nogle stykker stå i have. På den måde sikre at du kan høste af dem hele sommeren og efteråret med. Her på blokken vil jeg løbende skrive om gåsefødderne og deres fantastiske potentiale i køkkenet