Kategoriarkiv: Vild energi

Vild energi

Vild energi er den energi vi modtager fra naturen. Vi har længe kendt vigtigheden af, at drikke nok rent vand hver dag. Vi mærker det hurtigt, når vi er tørstige. Men hvordan reagerer vi, når kroppen har brug for naturen. I dag kan forskerne måle på mennesker, når de modtager vild energi fra naturen.

Jeg er uddannet fysioterapeut og cand. Scient. med speciale i naturens påvirkning af det autonome nervesystem. Det er min viden om krop og natur jeg vil dele her i kategorien vild energi.

Speciale i naturens påvirkning af det autonome nervesystem

Jeg valgte at dykke ned i den fysiologiske forklaring på, hvorfor naturterapi virker. Det er helt klar min naturvidenskabelige tilgang, fra mine mange år som fysioterapeut, der gør mig nysgerrig på den måde. Hvorfor har så mange mennesker glæde af haveterapi og rekreation ved havet, det ville jeg gerne kunne forklare med udgangspunkt i en biomakør.  Jeg fandt også forklaringen i det autonome nervesystem og nu bliver det spændende at formidle den viden ud, særligt til arbejdsmarkedet, hvor den største årsag til fravær, nemlig mental sundhed, er den der påvirkes allermest af netop den vilde energi, vi finder i naturen.

Skovbadning

Bade i en skov ?

Man bader da kun ved stranden – eller? Ikke i Japan, det er der, de har opfundet skovbadning. Men de har selvfølgelig heller ikke så meget strand, som vi har. Så det er da meget fornuftigt at bruge skovsøer – men det er slet ikke badning i vand, der er tale om. Næste gæt, på skovbadning, som de kalder de det i Japan, er noget med blade. Når vi høre skov og badning i ét ord, tænker vi nok jo mest på stakke med tørrede blade børnene tager hovedspring i. Men det handler faktisk om voksne mennesker, der skal være mere effektive på arbejdsmarkedet.

Det er jo utroligt at japanerne bruger tid på at køre deres medarbejder ud i skoven, for at sidde at bade sig i skoven, på samme måde som mennesker sidder og bader sig i solen. For det er sådan skovbadning foregår – ganske enkelt bare sidde og slappe af og kikke ud i skoven. Og der er efterhånden en del vidensskab, der kan forklare, hvorfor det fremmer effektiviteten på arbejdspladsen at sidde ude i skoven og “bade”. For Japanerene ville nok heller ikke gøre det  helt uden grund.

Ren restitution

Når mennesket bare sidder og kikker ud i skoven, så påvirkes vores autonome nervesystem i retning af restitution. Det betyder at vi får mere energi, fordi hjernen faktisk lige lades op. Det kan måles på én biomakør, vi kalder HRV – hjerterytme variabilitet. Men hvis du selv sidder dig ud og kikker ud på grønne områder, så kan du også mærke afslapningen i kroppen, helt uden brug af måleudstyr. For det er ikke kun skoven der har den effekt på mennesket, det er grønne områder, så en tur i parken i middags pausen vil også have god effekt. – Så kom ud i det grønne, det restituerer kroppen og giver hjernen ny energi.  Og der er meget mere at skrive om den sag, men det bliver i et senere indlæg.