Kategoriarkiv: Vilde idéer

Brændenælder bliver fremtids-food

Brændenælde til kartoffelfad

Brændenældens potentiale

Brændenælde vokser vild og hvordan den kan blive fremtids-food skal forklares fra fortiden.  Alt har været vildt engang – også hvede, majs og ris, der i dag optager langt de fleste hektar dyrkede marker. Det gav god mening at kultivere og effektivisere dyrkningen af netop hvede, majs og ris. Fordi det gav masser af energi til den hurtigt voksende verdens befolkning.  Ingen kunne dengang forudse konsekvensen af den ensidige kost på mikronæringsniveau.

Netop mikronæringsstoffer er brændenælde sprængfyldt med, derfor kan jeg få øje på mange oversete værdier hos brændenælden. Den har et stort potentiale i vores intelligente civilisation.

Fremtiden med Brændenælde

Havde det været brændenælden, der var blevet satset på. Så havde lægen udskrevet helbredende klæder, vævet på brændenælder, der øgede blodcirkulationen eller langsomt frigav histamin og serotonin til optagelse gennem huden. På apoteket kunne du købe en tube brændenælde plaster, som kunne lægge sig som en lægende hinde over sår.

Ingen kvinder i Danmark ville lide af jernmangel, fordi alle konsumerede, brændeflakes, choko-nældebarer og selvnedbrydeligt nældetyggegummi. Alt sammen købt på abonnement hos ”Brænd Igennem” – året julegaven fra manden – hvert år. Kun kvinderne viste, at der i bonus altid var essens af brændenælderod til injektion i mandens steak, så prostatasundheden også forblev i balance.

Foråret ville altid byde på brændenælde-festugen, hvor alle restauranter kun havde brændenælde-menuer, det hele foregik naturligvis med støtte fra sundhedsstyrelsen, cost benefit analyser havde nemlig vist, at maden kunne serveres gratis; alle fik udrenset vinterens stillesiddende giftophobning og fik ny energi til forårets komme.

Der ville være tradition for at give nybagte mødre brændenældekager med et ønske om held og lykke med amningen.

Når vi kørte gennem det ganske danske land, ville vi se grønne marker, der blev høstet i forskellige intervaller. En del blev transporteret til fødevare, tekstil og medicinalindustrien, en del kom til skønhedsindustrien, hvor særligt frøene blev brugt til olier, der sikrede nem og effektiv hårfjerning. Tilbage på markerne stod grønne baller, af rene vitaminbomber til dyrene, især høns, som ved lov skulle have adgang til brændenælder.

Vi ved alle at brændenælden ikke er til at udrydde, nu håber jeg du vil glæde dig over netop det faktum, så tag ud og pluk og spis og mærk vitaliteten vokse.

Måske du gerne vil vide mere om hvad brændenælden indeholder, så kan du læse mere på Fakta om brændenælden

Gåsefødder som konsumvarer

Gåsefødder som konsumvarer

Konsumvarer som vi kender idag, er jo egentlig bare  forædlede vildeplanter vi har kultiveret og dyrket i store mængder. Jeg har leget med tanken om, hvordan danmark ville se ud, hvis gåsefødder var konsumvarer.  Samtidig med at gåsefødderne blev anerkendt for de fantastiske sunde nærigindhold.

En fremtid med Gåsefødder

Havde vi nu udvidet og nuanceret vores brug af gåsefødder efter Grauballemandens død. Så havde det ikke været import af Quinoa til hylderne i danske butikker, men eksport af Album.

Danske landmænd havde ikke eksperimenteret med Quinoa, men i stedet forsket i at dyrke danske album eller andre danske vilde arter. Forestil dig vi havde eksporteret gåsefødder som konsumvarer i stedet for svin.  Netop fordi danske landmænd havde knækket koden på, hvordan man dyrker gåsefødder med et proteinindhold på 22 %. Vi havde i Danmark viden og teknologi til at dyrke forskellige arter afhængigt af, om formålet var bladgrønt, stængler, topskud eller frø.

Danmark førende på viden om gåsefødder

Vi havde bidraget betragteligt til et mindsket behov for kød på verdensplan, fordi vi solgte såsæd til amerikanerne og know how til produktion af grønne gooseburgers.

Alle med glutenallergi fik lækkert brød bagt på hvidmel. Ingen salatsnedker med respekt for sig selv, havde mindre end 100 opskrifter på salater med gåsefødder i alle farver.

Der blev brugt så meget gåsefod i fødevareproduktionen at antallet af danskere med type 2 diabetes og hjertekarsygdomme faldt, fordi gåsefødderne sænkede kolesteroltallet og stabiliserede blodsukkeret. Så ud over at være det lykkeligste land overhalede danskerne pludselig de andre nordiske lande i gennemsnitlig levealder.

Lykkelandet med den høje gennemsnitlige levealder

I det lykkelige land, kunne man hver forår se mennesker med rumpen i vejret i deres haver, hvor de gentagne gange spiste direkte af det ukrudt de lugede væk. Hvert år fejrede danskerne de fantastiske planter, man kaldte dagen Grauballemavens genopdagelse. Der var på denne nationale fest dag gratis footchips til alle deltager af det gakkede gåsegangs løb. Årets smagsvariant blev kåret, en eftertragtet pris blandt landmænd. På landsdækkende TV dystede danskerne om at finde nye vilde arter og vinderne fik et par hippe, men dyre, Shagreen bukser af skind bearbejdet med gåsefodsfrø, det lignede ægte slangeskind. Det hele blev afholdt for overskuddet på BNP, et resultat af reducerede sygehusudgifter.

Gåsefødder som konsumvarer
Gåsefødder og andet vildt Klar til frokost på Søndernæsgård efter en dag Under Åben Himmel