Brændenælder

Brændenælden – World Wide Weed

Brændenælder er varieret værdsat, altid anvendt, ganske genkendlige og utrolig udbredt – du skal ikke søge længe for at finde det grønne guld.

Begejstret beskrevet af tjekkerne, indianerne, vikingerne i Island og den tyske Hildegard af Bingen helt tilbage i 1200-tallet. Googler du brændenælder mødes du også af begejstrede anprisninger og et utal af anvendelses muligheder

I den del af mit liv, der er vildt, er brændenælder da også det mest fantastiske syn i marts måned. De bebuder en afslutning på en periode med judasøre og kocleare som primær kilde til vilde vitaminer fra landjorden.

Brændenælder allemandseje i Danmark

Nu vokser nælderne vildt i hele Danmark, så spring ud i det vilde liv. Du får fantastiske mikronæringsstoffer, samtidig giver dit autonome nervesystem et boost.  Det er den interaktion du opnår med naturen, når du er ude at samle planter, som virker restituerende for din krop og dit mentale velvære.

SÅ pluk og spis så mange brændenælder som mulig her i det tidlige forår. Spis så mange du kan frisk, put dem i dine smoothies, hak dem i smørret, lav pesto. Når du ikke magter flere friske brændenælder så tilsæt dem i æggepandekagen, i frikadeller, i din sovs i stedet for persille. Spis dem stuvet, som suppe, i bollerne, i rugbrødet, i havregrøden, i kiks, i frisk rullet pasta, smid dem ned i gryden til risen. Derudover kan du med fordel lave urtesalt eller tørre en stak på eftervarmen i oven. Brug det som grønt drys på æggemadder eller som tilsætning i gryderetter, supper, bagværk mm.

Essensen er at brændenælder fremmer sundheden i både krop og sjæl. Det er en fantastik aktivitet sammen med børnene og et par handsker klare nemt plantes mindre venlige side.

Jeg kan kun anbefale alle at gøre en del af deres liv vildt og indtage en smule af naturen, om muligt hver dag.

Brændenælde- salt er godt til alle håndmaddere

 

Du kan læse min artikel om brændenælder i Helse fra marts 2017