Gåsefod

Sydamerikansk, sundhedsanprist superfood eller dansk glemt gåsefod

Quinoa – Næ, jeg snupper en dansk Chenopodium

I mit vilde liv er den mest overraskende opdagelse gåsefødderne, den hvidmelede gåsefod hedder Chenopodium album. Der findes en enorm variation af Chenopodium verden over, herunder Chenopodium quinoa, som altså ikke er dansk. Dog er vi i Danmark begyndt at dyrke quinoa, men der findes masser af danske gåsefødder ude i den vilde danske natur. Alle danske haveejere kender også gåsefødderne, dog under en anden fællesbetegnelse; bredbladet ukrudt.

Gåsefod, værdi og familie

Deres værdi og anvendelsesmuligheder er glemt, selvom de var en del af grauballemandens sidste måltid. Om det var den Hvidmelde gåsefod, Stolt Henriks gåsefod eller en nu uddød gåsefod ved ingen. Det kræver absolut vild nørde viden at holde helt styr på ordner, familier slægter og arter både i teorien og ude Under Åben Himmel. Alle arter af gåsefødder er i salturtfamilien – troede vi, indtil for nylig, hvor planteriget også er begyndt, at bestå af sammenbragte familier og salturtefamilien er nu en underfamilie i amarant familien. Vi mennesker får hele tiden ny viden om planteriget, når vi bliver nysgerrige på det. Vi er netop blevet nysgerrige på gåsefoden quinoa, fordi den er glutenfri, proteinrig og indeholder store mængder omega 3 – lige sådan et produkt verden mangler.

Gåsefod på grill
Gåsefødder
Ynglings gåsefod

Ét af højdepunkterne i gåsefods sæsonen ukrudsbacon, som min søster kalder det. Hun er helt vild med det. Men faktisk har jeg ikke mødt nogen, der ikke bryder sig om gåsefødder som chips. Også ungdommen er vilde med dem, og det ved jeg med sikkerhed. For en sød pige på 13 år, gik lige hjem og samlede gåsefødder, som hun lavede chips af og straks lagde hun det på Facebook – tak for det Daniella, det var virkelig motiverende at begejstre dig med gåsefodships.

Vi ses Under Åben Himmel

Lea Neuberg

Pist.. Gåsefødder kan minimere I-landenes livsstilssygdomme og forbedre U-landende levevilkår, fordi de mætter mange munde

Klik her og  læs om vadehavets gåsefødder